مروری بر دلایل نوسانات نرخ آلومینیوم

این مطلب از سایت آیرومارت برداشت شده است.

آلومینیوم یکی از پرکاربردترین فلزاتی است که در صنایع زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از این‌رو، پیش بینی قیمت آلومینیوم برای فعالین این حوزه امری ضروری محسوب می‌شود. در این متن گزیده ای از عوامل موثر بر نرخ آلومینیوم را در ادامه ذکر میکنیم. 

1.تولید آلومینیوم

آلومینیوم به عنوان یک فلز پایه انرژی‌بَر نامیده می‌شود، زیرا برای تولید آن به مقدار قابل توجهی انرژی نیاز دارد. از آنجایی که آلومینیوم به شکل خالص وجود ندارد، باید از سنگ معدن بوکسیت تهیه و تبدیل شود. ابتدا از نظر شیمیایی به اکسید آلومینیوم تصفیه می‌شود و سپس از طریق فرآیند احیای الکترولیتی هال-هرولت، آن را به آلومینیوم ذوب می‌کنند. این فرآیند بر قیمت کلی آلیاژهای آلومینیوم تاثیر می‌گذارد.

۲. قیمت مواد اولیه

از دیگر عوامل موثر بر پیش بینی قیمت آلومینیوم، می‌توان به قیمت تمام شده مواد اولیه اشاره کرد. قیمت مواد اولیه مانند نیکل و کروم در قیمت آهن بسیار تاثیرگذار است. این اثر در نهایت بر روی آلومینیوم نیز تاثیر می‌گذارد. زیرا ضایعات آهن مهمترین ماده برای تولید شمش آلومینیوم محسوب می‌شوند. در نتیجه، افزایش و کاهش قیمت آن تاثیر مستقیمی بر قیمت آلومینیوم دارد. شما می‌توانید جهت بررسی قیمت آلومینیوم در سال آینده، پیش بینی قیمت آهن در سال ۱۴۰۲ را نیز مطالعه کنید. زیرا همانطور که گفتیم، بین این محصولات ارتباط مستقیم وجود دارد.

۳. هزینه برق

قیمت آلومینیوم به شدت به قیمت و در دسترس بودن برق بستگی دارد. گروه‌های تجاری آلومینیوم ایالات متحده تخمین می‌زنند که هزینه برق، ۳۰ درصد از کل قیمت آلومینیوم را تشکیل می‌دهد. در چین، مصرف برق نزدیک به ۴۵ درصد قیمت آلومینیوم است. هزینه برق مصرفی برای تولید آلومینیوم نزدیک به ۲ درصد از تولید انرژی در سراسر جهان را تشکیل می‌دهد. اما چرا؟ زیرا برای تولید ۱ تن آلومینیوم به طور متوسط ۳ تن بوکسیت نیاز است. این تقریبا به ۱۵ هزار کیلو وات ساعت برق نیاز دارد.

۴. اتفاقات جهانی

زمانی که معادن بوکسیت و کارخانه‌های آلومینیوم با باز شدن، بسته شدن یا اعتصاب مواجه می‌شوند، ممکن است عرضه آلومینیوم تحت تاثیر قرار گیرد. افزایش و کاهش عرضه هر دو بر قیمت آلومینیوم تاثیر می‌گذارد. به طور معمول، زمانی که مازاد عرضه وجود دارد، قیمت‌ها پایین‌تر است. در مقابل زمانی که عرضه کم است، قیمت‌ها تمایل به بالاتر بودن دارند.

۵. روندهای صنایع مختلف

آلومینیوم در طیف وسیعی از صنایع و کاربردها قرار می‌گیرد. این شامل صنایع خودروسازی، هوافضا، ساخت و ساز، بسته‌بندی و ماشین آلات می‌شود. پیشرفت‌های تکنولوژیکی در هر یک از این صنایع می‌تواند بر پیش بینی قیمت آلومینیوم تاثیر بگذارد. به عنوان مثال، با تبدیل شدن انرژی سبز به اولویت بالاتر در حمل و نقل، به احتمال زیاد تقاضا برای آلومینیوم افزایش می‌یابد. آلومینیوم به عنوان جایگزینی قوی، اما سبک وزن برای فولاد محسوب می‌شود.

پیشرفت‌های فناوری در فرآیند تولید نیز می‌تواند تاثیر مشابهی داشته باشد. فرآیند کارآمدتر تولید، درصد هزینه‌های تولید مرتبط با انرژی که نقش بزرگی در قیمت کلی آلومینیوم بازی می‌کند را کاهش می‌دهد.

۶. تورم

تورم یکی از جدی‌ترین مشکلات کشورهای در حال توسعه است. نیروی کار ارزان و هزینه‌های پایین تولید از دلایلی محسوب می‌شوند که کشورهای ثروتمند در کشورهای ضعیف‌تر، ورق آلومینیوم تولید می‌کنند. از سوی دیگر، تورم روی قیمت آهن نیز تاثیر می‌گذارد. به طور کلی باید بدانید که هر چه تورم بیشتر باشد، در برابر بی ارزش شدن پول واحد، قیمت آلومینیوم نیز بالا می‌رود. بنابراین شما باید نرخ تورم سال ۱۴۰۱ را مشاهده کنید و بر اساس تورم سال‌های گذشته، به دید نسبی درباره تورم سال آینده نیز دست پیدا کنید.

۷. تقاضای جهانی

جهانی شدن، یک عامل کلیدی در تعیین قیمت‌ها است، زیرا چندین کشور بر تولید و مصرف فلزات تاثیر می‌گذارند. کشورها هنگام ایجاد ذخایر، منبع تقاضا محسوب می‌شوند و زمانی که آنها را مصرف می‌کنند، منبع عرضه به شمار می‌روند. اتفاقات مختلف در هر کشوری می‌توانند بر قیمت‌ها تاثیر بگذارند. این امر به ویژه زمانی مهم است که یک کشور، سهم بزرگی از تولید یا مصرف را به خود اختصاص می‌دهد.

این نشان می‌دهد که کشور مورد نظر یا رویدادهای آن کشور می‌تواند تاثیر قابل‌توجهی بر قیمت کالا داشته باشد. این موضوع بر قیمت ورق آلومینیوم روز در ایران تاثیرگذار است. تقاضای جهانی برای آلومینیوم متمرکز است. طبق آمار سازمان جهانی فلزات، استرالیا، چین، برزیل، ۳ تولید کننده برتر محسوب می‌شوند و چین، ایالات متحده، ژاپن، آلمان، ۴ مصرف کننده مهم آلومینیوم در جهان به شمار می‌روند و ۵۰ درصد از میزان مصرف جهانی را تشکیل می‌دهند.

۸. قیمت ارز

به دلیل محدودیت‌هایی که برای کشور ما وجود دارند، مانند بسیاری از مواد دیگر، گاهی اوقات ورق آلومینیوم از خارج از کشور وارد می‌شود. یعنی یکی از مهمترین عوامل در پیش بینی قیمت آلومینیوم، نوسانات ارزی است. بنابراین به عنوان مصرف‌کننده باید مدام نمودار قیمت دلار را چک کنید تا متوجه تغییرات قیمت آلومینیوم شوید.

۹. اقتصاد جهانی و تاثیر آن بر پیش بینی قیمت آلومینیوم

سنگ آهن، مس، آلومینیوم و نیکل به عنوان شریان حیاتی برای تولید صنعتی و ساخت و ساز جهانی عمل می‌کنند. تعدادی از تغییرات می‌توانند عرضه و تقاضا را مختل کنند. برای مثال کاهش قیمت دلار آمریکا، رکود اقتصادی، رشد سریع اقتصاد چین و محدودیت‌های تجاری بر پیش بینی قیمت آلومینیوم تاثیر دارند.

رشد اقتصادی زمانی به یک عامل مهم تبدیل می‌شود که در نظر بگیریم با توسعه جوامع، تقاضا برای فلزات به موقعیت اقتصادی فعلی آنها بستگی دارد. به عنوان مثال، سرمایه‌گذاری در قالب جاده، راه آهن، خدمات عمومی و زیرساخت‌های ساختمانی در یک کشور کمتر توسعه‌یافته، تقاضا را با درصد بیشتری نسبت به کشورهای توسعه‌یافته‌تر با حمل‌ونقل، مسکن و خدمات اولیه‌ی کافی افزایش می‌دهد.

برای مثال، ترکیب اثرات تولید متمرکز و تغییر چشم‌انداز اقتصادی، در اواسط دهه ۲۰۰۰ رخ داد. هزینه‌های تولید آلومینیوم در حال افزایش بود، دلار آمریکا در حال تضعیف و یوان چین در حال تقویت بود. در نتیجه، آلومینیوم چینی نسبتا ارزان شد. بررسی اقتصاد جهانی یکی از مهمترین مواردی است که تولیدکنندگان آلومینیوم در ایران باید حتما به طور مداوم آن را بررسی کنند. زیرا یکی از مهمترین عوامل موثر بر قیمت آلومینیوم محسوب می‌شود.

۱۰. هزینه‌های حمل و نقل

با توجه به گستردگی صادرات و حمل و نقل جهانی مواد اولیه، عامل تاثیرگذار بعدی در قیمت آلومینیوم، موضوع حمل و نقل است. قیمت نفت و انرژی بر حمل و نقل تاثیر می‌گذارد که به طور غیر مستقیم بر قیمت حمل و نقل انواع پروفیل آلومینیوم، ورق و محصولات آلومینیومی دیگر نیز اثر دارد. البته بدیهی است که هر چه مسافت طی شده بیشتر باشد، هزینه آن نیز بالاتر می‌رود.